Män vill prata med män

Att män inte snackar om sex och relationer är en myt. Det säger Håkan Nevall som är sjuksköterska och verksamhetschef på nyöppnade Järva mansmottagning i Rinkeby.

– Män söker för en knottra, men vill också snacka och fråga om relationer – bara det finns någon att prata med. Och det ska helst vara en annan man, säger han.

På mottagningen arbetar sjuksköterska, kurator och läkare. Alla är män. I knappt två veckor har mottagningen varit i gång och många har redan hört av sig. Hittills är ett par patienter per vecka inbokade för besök, fler än Håkan Nevall trodde att det skulle vara.

Mottagningen är Stockholms och förmodligen Sveriges första som arbetar utifrån ett helhetsperspektiv. Med det menas att männen inte bara kan få hjälp med undersökning, provtagning och behandling av sexuellt överförda infektioner, utan också erbjuds samtal och råd om sexualitet och relationer. Mottagningen tar emot män över 24 år som bor i Kista, Rinkeby eller Spånga-Tensta i Stockholm.

En viktig uppgift för personalen är att identifiera de grupper som behöver komma till mottagningen och att hitta vägar att nå dem.

– De här männen söker vård, men de har ofta svårt att hitta rätt i vårdapparaten.

Arbetet den närmaste tiden kommer därför att vara utåtriktat. Personalen ska ta kontakt med och söka upp vårdcentraler och invandrarföreningar och föreläsa om och initiera samtal om manlig sexualitet.

– Vi måste vara lättillgängliga och hålla till där de bor. Det borde finnas sådana här mottagningar i hela landet, tycker Håkan Nevall.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida