Norrbotten är det landsting som kanske kommer att påverkas mest av en eventuell strejk i slutet av april. Av de fem sjukhus som berörs finns nämligen två där, Sunderbyns sjukhus mellan Luleå och Boden och Piteå sjukhus.

En strejk kommer att få konsekvenser på olika sätt, tror Lisbeth Löpare-Johansson.

- Kommunals medlemmar är många och står för en stor del av omvårdnaden på de kliniker som berörs och det kommer förstås att få konsekvenser både för patientvården och våra medlemmar. Även om de inte får ta över undersköterskornas arbetsuppgifter är risken stor för en ökad belastning, säger hon.

Lisbeth Löpare-Johansson kan också se en positiv effekt av Kommunals varsel och en eventuell konflikt.

- Det blir en större fokusering än i dag på lönefrågan och dess avgörande betydelse för verksamhetens utveckling. Det tycker jag är bra, det kan hjälpa oss i vårt lönearbete, säger hon.