En miljard till arbetsplatsnära utveckling

40 procent av personalen inom äldreomsorgen saknar relevant yrkesutbildning. Det vill regeringen ändra på genom att de närmaste åren satsa drygt en miljard kronor på kompetensutveckling. Den ska vara förlagd på arbetsplatserna och inkludera hela eller delar av arbetsgrupper.

19 november 2004

På en presskonferens om den så kallade kompetensstegen presenterade i dag vård- och omsorgsminister Ylva Johansson sin plan för att utveckla kvaliteten i äldreomsorgen.

– Det här är inte en ersättning för arbetsgivarnas ansvar för utbildning och kompetensutveckling utan den ska ses som en tilläggssatsning, sa hon.

Regeringen satsar inte på utbildningsplatser utan på fortbildning förlagd till arbetsplatserna. Någon plan för hur personalen ska få tid att utveckla sin kompetens presenterades dock inte vid dagens presskonferens.

Kommunerna söker bidrag

Kommunerna ska kunna söka bidrag till kompetensutveckling, och måste presentera en plan för vad de vill utveckla för att kunna få pengar. Ministern nämnde palliativ vård, mobila team eller förstärkt samarbete med anhörigvårdare som exempel på områden som regeringen vill satsa på.

Men kommuner som i dag inte har satsat resurser på att utveckla äldreomsorgen kommer inte att få mest, underströk Ylva Johansson.

– Vi vill inte straffa dem som har satsat tidigare, slog hon fast.

Regeringen kommer att prioritera kompetensutveckling som är anpassad efter äldreomsorgens framtida behov och som förbättrar både de äldres och personalens möjlighet till inflytande och delaktighet. Användning av IT, handledarutbildning och ledarskapsutveckling hör också till de områden som kommer att prioriteras.

Förutom att höja kvaliteten inom äldrevården vill regeringen få fler ungdomar att vilja arbeta inom vård och omsorg.

– För att lyckas med det måste vi visa att vi satsar på personalen och att det finns karriärvägar inom äldrevården, sa Ylva Johansson.

Kommitté föreslår bidrag 

En nyinrättad statlig kommitté kommer att ge förslag till regeringen hur bidraget ska fördelas. Ordförande i kommittén blir Kerstin Wigzell, tidigare generaldirektör i Socialstyrelsen.

En rad intressenter, bland annat Landstingsförbundet, kommunförbundet, Vårdförbundet och Pensionärsförbundet, kommer att bjudas in till en dialog om hur man ska arbeta med kompetensstegen. I början av nästa år kommer kommittén att ha regionala konferenser med kommunstyrelser och stadsdelsnämnder.

Före den 15 mars ska de kommuner som vill ha bidrag komma in med en intresseanmälan och senast den sista augusti 2005 ska en ansökan vara hos kommittén. Någon gräns för hur stort bidraget kan vara finns inte ännu.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida