Trots tre års förhandlingar har fack och arbetsgivare inte kunnat komma överens. I början av januari försökte medlare ena Norsk Sykepleierforbund, NSF, och motparten NHO Service som samlar företag inom den privata sektorn i Norge. Men det lyckades inte heller och igår tisdag blev strejken ett faktum.

Mindre än offentliganställdas avtal

NSF är missnöjt med lönebudet från NHO Service eftersom det innebär att de privatanställda skulle få mindre än de som jobbar inom den offentliga sektorn. Dessutom innehåller lönebudet inte någon löneutveckling.

– Tyvärr anser NHO Service att de sjuksköterskor som är anställda i deras företag ska tjäna sämre än andra. Därför är vi tvungna att till det starkaste vapnet vi har, en strejk, säger Lisbeth Normann, förbundsordförande i NSF.

Hon tycker att den privata sektorn försöker skaffa sig konkurrensfördelar gentemot övrig sjukvård genom att dumpa lönerna.

– När de gör på det sättet på vår bekostnad påminner det mer om en piratsektor än en anständig privat sektor, säger Lisbeth Normann.

Eli Gunhild By är ordförande för NSF i Oslo. Där är fyra sjukhem uttagna i strejk, två tillkommer i morgon.

– Kampandan är god. Vi har arbetsgrupper och annat igång, säger hon.

Var tredje medlem i strejk

NSF organiserar ungefär 300 sjuksköterskor på de företag som ingår i NHO Service. I dag är 50 av dem i strejk, i morgon går ytterligare 50 ut i strejk. Det handlar främst om privata vård- och sjukhem i Norges storstadsområden, Oslo och Bergen med omnejd.

Varken regering eller stortinget, norska riksdagen, har hittills agerat för att få ett slut på konflikten. Det var annars vanligt när Norsk Sykepleierfobund tidigare har strejkat.