Margaretha Rödén var satt att genomföra ett tufft sparbeting på sjukhuset. 235 miljoner kronor, tio procent av kostnaderna, ska bort. Men huvuddelen av nedskärningarna är predestinerad att röra personalen; 20-25 procent av personalkostnaderna skulle sparas in.

– Det är ett oerhört tufft uppdrag, men jag var övertygad om att vi skulle klara det. Men det är viktigt att inse att det är de som finns i verksamheten som har kunskapen om vad som kan göras och vad som absolut inte kan göras. Deras kompetens – läkarnas, sjuksköterskornas och undersköterskornas – är större än ledningens, så är det i sjukvården.

”Blixt från klar himmel”

För de fackliga organisationerna kom avskedandet som en blixt från en klar himmel. När de fick information hade både landstingsdirektören slutat och sjukhusdirektören fått sparken.

– Dagen före nyårsafton kallades vi till ett telefonmöte som samtidigt var en förhandling enligt LAS för att utse Sigbjörn Olofsson till sjukhusdirektör i Sundsvall, berättar Inger Johansson, vice ordförande för Vårdförbundet i Västernorrland. Vad jag förstår ville Margaretha Rödén att personalen skulle vara delaktig i arbetet för att besparingarna skulle bli långsiktigt hållbara.

Facket träffade nya sjukhusdirektören

Den nye sjukhusdirektören Sigbjörn Olofsson började sitt arbete i dag med en träff med de fackliga organisationerna.

– I princip sa han att det är han som bestämmer men att konsultföretaget Mantec har sista ordet. Det kändes som att han pekade med hela handen och mer därtill, säger Maria Bäckman, ordförande för Vårdförbundet Västernorrland.

Under hösten har sju projektgrupper arbetat med att förbereda de besparingar som ålagts sjukhuset. Hela det arbetet är i princip kastat i papperskorgen – bara det som följer Mantecs direktiv ska användas framöver.

– När vi påtalade att den hittillsvarande sjukhusdirektören Margaretha Rödén hade ett stort stöd bland personalen för sitt arbetssätt och de problem detta kunde föra med sig fick han det att låta som att det var vår, fackets, uppgift att få personalen mer positiv, berättar Maria Bäckman.

Klart till påsk

Enligt den plan Sigbjörn Olofsson presenterade ska hela sparuppdraget vara genomfört tisdagen efter annandag påsk.

– Som jag ser det skiljer det bara ett par månader jämfört med Margaretha Rödéns tidplan. Jag förstår inte varför de måste ta till sådana starka åtgärder för den tiden, säger Maria Bäckman.

I morgon fredag genomförs tre informationsträffar för personalen på sjukhuset.

”Kompetensen finns hos personalen”

Margaretha Rödén och hennes ledningsgrupp bestämde sig alltså för att försöka genomföra sparbetinget på egen hand och med hjälp av personalens kompetens. Hon menar att det finns bra exempel på att denna arbetsmetod är framgångsrik.

Men samtidigt var hon och hennes kolleger medvetna om att de spelade ett högt spel; att Mantec hade landstingsledningens öra.

– Vi var helt övertygade om att vi kunde och vi ville genomföra sparbetinget. Samtidigt lovade jag att jag inte skulle kliva av, att jag skulle bli kvar som sjukhusdirektör.

Toppstyrt

Det skar sig – inte helt oväntat – med konsultbolaget Mantec, som har landstingsledningens uppdrag att genomföra besparingarna. Från Mantecs sida ville man inte jobba på det sättet, säger Margaretha Rödén:

– Det var lite mer top to bottom, som jag uppfattade det.

Och när sjukhusdirektören och Mantec inte var överens fick sjukhusdirektören gå. I hennes ställe går Sigbjörn Olofsson in, som i samarbete med Mantec sparat bort 26 av Vårdförbundets medlemmar och två av tre undersköterskor på Örnsköldsviks sjukhus.

Förvånad

Margaretha Rödén medger att hon är lite förvånad över landstingsledningens ointresse av att dra nytta av personalens kompetens.

– Är det rädsla för att tillåta personalen vara med och säga sitt? funderar hon. Jag måste medge att det är en gåta för mig, säger hon.

Med sig i fallet drar hon också landstingsdirektören Sara Ekström. Hon vägrade nämligen att säga upp Margaretha Rödén, i stället valde hon att avgå. Det blev i stället den tillförordnade landstingsdirektören Lars Bohlin som verkställde det uppdraget.