Anställda på Näl-akuten i Trollhättan varnar för bristande patientsäkerhet

Anställda på Näl-akuten i Trollhättan varnar för bristande patientsäkerhet
80 sjuksköterskor, undersköterskor och läkarsekreterare har skrivit under skrivelsen som bland annat gått till ledningen på Näl-sjukhuset i Trollhättan

Personalen på Näl-sjukusets akutmottaging i Trollhättan har fått nog. I en skrivelse till ledningen varnar de för att patientsäkerheten är hotad. Bland annat på grund av underbemanning och brist på vårdplatser.

Ändamålsenliga lokaler, mer personal, effektivare handläggning på röntgenavdelningen, fler vårdplatser i huset samt fler säkra och effektiva specialistläkare som kan ta ett snabbt beslut.

Det är några av de förslag som personalen på akutmottagningen på Näl-sjukhuset i Trollhättan för fram i en skrivelse till regionstyrelsen och NU-styrelsen samt till sjukhusledningen, skriver Bohusläningen.

”Situationen är så allvarlig nu att vi som jobbar har mycket svårt att upprätthålla patientsäkerheten”, skriver personalen.

Många problem

Det är drygt 80 sjuksköterskor, undersköterskor och läkarsekreterare som har skrivit under skrivelsen. De pekar på problem med underbemanning, svårigheter i att få till en effektivitet i handläggandet av patienterna, brist på vårdplatser, rumsbrist, underdimensionerade lokaler, trängsel och hög arbetsbelastning har skapat en ohållbar arbetssituation.

”Den verklighet som vi och patienterna upplever är inga extrema toppar, utan en utveckling som inte ser ut att vika av om man inte gör något åt det”.

”Svårt att få förståelse”

Personalen säger också att det är oerhört trögt att få till en förståelse för akutens extrema belastning hos en del vårdavdelningar och att den ansvariga sjuksköterskan allt som oftast har hand om fler patienter än vad hon/han egentligen känner att hon/han mäktar med.

De påpekar också att flödet av akutpatienter är en sjukhusövergripande process och inte bara ett problem som rör akutmottagningen.

”Hög belastning får inte vara normalläget

”Vi älskar vårt jobb, vi är gjorda för och klarar hög och ibland till och med extrem belastning, men den får inte bli ett normalläge”, skriver personalen på akuten som under det senaste året har tagit hand om betydligt mycket fler patienter än vad som ursprungligen beräknades.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida