– I och med att det är patienter som har nominerat mig känns det här jättestort och fantastiskt, säger Maria Sandberg till Vårdfokus.se.

Det är tredje året i rad som BRO, Bröstcancerföreningarnas riksorganisation, utser ”Årets bröstsjuksköterska”. Syftet är enligt organisationen att uppmärksamma det viktiga arbete som bröstsjuksköterskorna gör.

I år får två sjuksköterskor ta emot utmärkelsen: Karina Sandström som är sektionschef för bröstsjukdomar vid Helsingborgs lasarett och Maria Sandberg som är bröstsjuksköterska på kirurgavdelningen vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå.

Karina Sandström  är omvårdnadsrepresentant i Sydsvenska bröstcancergruppens styrelse och ingår i ledningsgruppen för det nationella nätverket för sjuksköterskor inom bröstcancervård.

Maria Sandberg ingår i också ledningsgruppen för det Nationella nätverket samt  sitter med i Nordsvenska bröstcancergruppen. Hon har också varit med och startat det Norra nätverket för bröstsköterskor.
BRO:s motivering för Marie Sandberg lyder:

 ”För ett betydelsefullt och helhjärtat arbete för bröstcancerbehandlade samt för att alltid sätta patienten i fokus och därmed se till helhetsperspektivet och för att med stort engagemang ständigt sprida kunskap, föreläsa och informera om bröstcancer.”

Motiveringen för valet av Karina Sandström är:

”För sitt varma engagemang för bröstcancerbehandlade och för att med stor insikt och empati ständigt sträva efter att omhändertagandet av patienterna ska bli ännu bättre samt för sina ovärderliga insatser för den lokala bröstcancerföreningen.”