Även transplantationsexperter kräver lagändring

Kritiken mot den nuvarande donationslagstiftningen växer. Nu kräver även ledande transplantationsforskare att en utredning tillsätts för att tillåta att hjärndöda individer hålls vid liv på konstgjord väg.

Som Vårdfokus.se tidigare har berättat i dag vill Läkaresällskapets etiska delegation att lagstiftning och etiska riktlinjer ändras för att öka möjligheterna till organdonation. I dagens Göteborgs-Posten kritiserar ledande transplantationsforskare socialministern Göran Hägglund för hans motstånd mot att tillsätta en ny transplantationsutredning.

Ministern gjorde sitt uttalande i ett direktsänt radioprogram i torsdags, där bristen på organ för transplantation diskuterades.

Bland annat ställdes frågan om en människa som är döende till följd av en kraftig hjärnskada ska kunna läggas i respirator och vårdas något dygn extra för att möjliggöra donation. I dag är ett sådant förfarande inte möjligt. Svensk lag medger endast att en person som redan vårdas i respirator och avlider under pågående behandling kan bli donator.

Göran Hägglund stod fast vid att den nuvarande lagstiftningen är bra som den är och att om en person läggs i respirator enbart för att bli organgivare utsätts hon eller han för en ”potentiellt smärtsam intensivvård”

I artikeln i Göteborgs-Posten beskylls ministern för att vara djupt okunnig om hur hjärnskadade reagerar.

– Göran Hägglund är helt fel ute. De döende patienter det handlar om har så grava hjärnskador att de helt enkelt saknar förutsättningar att känna smärta, säger Bengt-Åke Henriksson, donationsansvarig läkare i Västra Götaland.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida