Fler gamla än vanligt befaras dö till följd av influensan

Fler gamla än vanligt befaras dö till följd av influensan
– Många äldre kan drabbas, säger statsepidemiolog Annika Linde. Foto: Magnus Pehrsson, SMI

Varje år kommer det en ny variant av influensa och varje år slår den hårt mot de äldre. Viruset A(H3N2) har börjat spridas i Mexico och Kina, och kan vara på väg till Sverige. I år befarar Smittskyddsinstitutet att ovanligt många gamla insjuknar i influensa.

Varje år, sedan 1994 fram till början av 2009, har mellan 200 och 4 000 personer dött till följd av influensa. Förra årets vaccination mot svininfluensan gjorde att den vanliga influensan kom av sig, vilket förde med sig att de vanliga riskgrupperna, och särskilt de riktigt gamla, inte insjuknade.

– Det har medfört att vi har ovanligt många gamla i år och därför befarar vi att fler gamla än vanligt kommer att avlida i sviterna efter influensan, säger statsepidemiolog Annika Linde vid Smittskyddsinstitutet.

Erbjud Tamiflu-behandling

Hennes råd till sjukvården är, om det kommer en influensasjuk patient som bor tillsammans med en äldre person: Erbjud partnern förebyggande Tamiflubehandling.

– Det gäller oavsett om partnern har vaccinerats mot influensan eller inte. Vanligt influensavaccin är inte tillräckligt när en gammal person har utsatts för närsmitta. Därför är det både kostnadseffektivt och humant att erbjuda Tamiflu, säger Annika Linde.

Känd som Hongkonginfluensan

Viruset A(H3N2) kom som Hongkonginfluensan 1968 och har inte cirkulerat i Sverige på två år. En vaccination mot denna stam är en extra försiktighetsåtgärd i år, skriver Smittskyddsinstitutet i sitt nyhetsbrev. Särskilt viktigt är det att personer över 65 år och andra riskgrupper vaccineras.

Enligt Smittskyddsinstitutet är det många grupper, förutom äldre, som anses vara riskgrupper: Patienter med kronisk hjärt- och/eller lungsjukdom samt vissa andra kroniska sjukdomar, personer med extrem fetma, personer med gravt nedsatt immunförsvar, barn med funktionshinder och gravida som inte tidigare har vaccinerats mot A(H1N1).

70 procent bör vaccinera sig

Innan den pandemiska influensan kom vaccinerade sig 70 procent bland personer i riskgrupperna mot den vanliga influensan. Även det kom av sig förra året, men enligt Annika Linde är den siffran ett bra mål.

– Dit vill vi nå igen. Vaccinationen är den billigaste livförsäkring man kan ta som äldre, säger hon.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida