”Fler kvalitetsregister sparar mångmiljardbelopp”

Mycket pengar kan sparas i vården om vi får fler kvalitetsregister i Sverige. I runda siffror tio miljarder kronor om året, säger ett antal personer med framstående positioner inom svensk sjukvård, politik, forskning och företagsamhet i en debattartikel.

Debattartikeln var införd i gårdagens Göteborgs-Posten.

En utveckling av kvalitetsregistren skulle kunna spara 50 miljarder kronor under en tioårsperiod, tror de tretton undertecknarna, samtidigt som mycket lidande för patienter skulle kunna undvikas.

De anser också att kvalitetsregistren skulle kunna fungera som en värdefull ”naturresurs” i en utveckling där Sverige växer till ett internationellt centrum för klinisk forskning.

Antalet kvalitetsregister kan mer än fördubblas

I dag täcker det 70-tal kvalitetsregister som finns omkring en fjärdedel av den svenska vården – potentialen är 60 procent. De befintliga kvalitetsregistren har ofta kommit till på enskilda initiativ och har olika huvudmän.

Regeringen borde nu ta initiativ till ”kraftfulla och samordnade insatser för en utveckling av kvalitetsregistren och en värdebaserad sjukvård. Universitet med medicinsk forskning och läkemedels- och medicinsktekninsk industri bör inkluderas i denna framtidssatsning”, skriver de tretton i sin debattartikel.

Kostnaden för denna satsning beräknar de till 500 miljoner kronor om året i tio år – men pengarna kommer tillbaka tiofalt genom kostnadsbesparingar i vården. ”Och då har vi ändå inte inkluderat samhällsekonomiska vinster i form av lägre sjukfrånvaro och fler friska levnadsår”, skriver de också.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida