I Östergötlands landsting förhandlar den borgerliga alliansen med Vrinnevilistan för att försöka få med dem på en fortsatt koalition i fyra år till. Vrinnevilistan ville inte bestämma vilket block de skulle stödja före valet, men de har redan samregerat med alliansen i fyra år. Partiet tappade många mandat, men fick ändå en vågmästarroll som de nu vill utnyttja för att få igenom sina förslag.

Värmland

Miljöpartiet i Värmland fick bara fyra mandat, men det är just deras mandat som avgör om alliansen eller Socialdemokraterna plus Vänsterpartiet ska styra landstinget de närmaste åren.

– Vi förhandlar med båda sidor för att se var vi får mest gehör för vår politik, säger Miljöpartiets Eva Hallström.

Deras viktigaste frågor är satsningar på hälsofrämjande åtgärder, helhetssyn i vården och hälsosam mat inom vården.

Skåne

Även i  Region Skåne spelar Miljöpartiet en avgörande roll. De har tidigare samregerat med alliansen och funderar just nu på om de ska fortsätta med det.

– Vi har goda förhoppningar om att förhandlingarna ska gå bra. Vi ökade från sju till tio mandat i valet och det ökade stödet vill vi ska ge oss mer inflytande, säger Miljöpartiets Anders Åkesson.

Utan Miljöpartiets stöd får alliansen inte majoritet, vilket skulle göra att Sverigedemokraterna får en starkt inflytande.

Västra Götaland

I Region Västra Götaland har Socialdemokraterna, Folkpartiet och Centerpartiet länge regerat tillsammans, men efter årets val har de inte längre majoritet utan måste söka stöd hos ytterligare något parti om de vill behålla makten. Om det blir Miljöpartiet, Kristdemokraterna eller Moderaterna som går in i den koalitionen är ännu inte klart.