Går på djupet med etiska frågor på iva

Som intensivvårdssjuksköterskor hanterar de svåra frågor om liv och död. Ofta ställs de etiska frågorna på sin spets. För att lyfta samtalsnivån och öka medvetenheten bildade Kristin Larsson och Cecilia Viggström på Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm en etikgrupp.

Vid dagens konferens Akutläge: Omvårdnad och etik när livet står på spel i Stockholm berättar sjuksköterskorna Kristin Larsson och Cecilia Viggström om hur de bildade en etikgrupp på sin arbetsplats.

De arbetar på intensivvårdsavdelningen på Karolinska sjukhuset i Huddinge  och bestämde sig för ett par år sedan för att bilda en grupp för att jobba med etiska frågor.

– Vi ville få upp etik på dagordningen, jobba med det och öka medvetenheten om etiska frågor, säger Kristin Larsson.

Svåra frågor fordrar samtalsutrymme

Gruppen kom till för att skapa utrymme för diskussioner om svåra frågor, som svåra patientfall och avslutande av behandling.

Förutom Cecilia och Kristin ingår två undersköterskor och en läkare i gruppen. De har bland annat arrangerat två etikdagar för all personal. Arbetet har hittills också lett till lokala riktlinjer om anhörigrum och om att avsluta behandling.

– Det är svåra frågor som behöver diskuteras i hela personalgruppen, säger Kristin Larsson.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida