Gudrun Schyman lovar kämpa för högre sjuksköterskelöner

Gudrun Schyman lovar kämpa för högre sjuksköterskelöner
Gudrun Schyman, partiledare för Feministiskt Initiativ, väckte stor uppmärksamhet när hon eldade upp 100 000 kronor i Almedalen. Foto: Ylva Werlinder

I somras eldade hon upp tusenlappar i Almedalen. Nu ska hon se till att pengarna hamnar i sjuksköterskornas plånböcker. I Simrishamn är Gudrun Schymans parti — Feministiskt initiativ — rekordstarkt.

I riksdagsvalet blev det fiasko men i Gudrun Schymans hemkommun Simrishamn gick det bättre. Feministiskt initiativ (F!) fick 8,9 procent av rösterna och blev kommunens tredje största parti med fyra mandat i fullmäktige.

Partiledaren tänker utnyttja sin starka ställning genom att kämpa mot låga kvinnolöner, bland annat sjuksköterskornas.

– Löneläget är helt absurt. Det finns all anledning att ifrågasätta ett lönesystem där det lönar sig mer att jobba med maskiner än med människor, säger Gudrun Schyman.

Vad ska ni konkret använda er nyvunna makt till nu?
– Vi ska börja med en kartläggning av lönerna inom olika yrkesgrupper i kommunen. Sedan ifrågasätta om värderingen som ligger till grund för lönesättningen är riktig. Utifrån det ska vi argumentera för löner som utgår från utbildning och arbetsuppgifter, säger Gudrun Schyman.

Ska sjuksköterskor i Simrishamn få högre lön nu?
– Det är för tidigt att säga, men de kan vara övertygade om att om de inte hade röstat på oss hade frågan inte kommit upp alls.

Kan Simrishamn bli en förebild för resten av Sverige genom att höja lönerna?
– Jag tror inte att en enskild kommun kan göra det men vi ska ta steg i den riktningen. De flesta sjuksköterskor jobbar ju inom Region Skåne. Det är också en kostnadsfråga. Men vi ska jobba lokalt och nationellt parallellt. Vi måste förändra hela lönebildningsprocessen som ligger till grund för att män alltid ska ha mer.

Vad bör en sjuksköterska tjäna?
– Jag har ingen siffra, men det ska vara i nivå med andra yrken som kräver lika mycket utbildning och ansvar.

Ville ha jämställdhetsfond

I valrörelsen drev F! kravet på en jämställdhetsfond för att höja kvinnolönerna i vissa sektorer. Fonden skulle finansieras av staten och höjda arbetsgivaravgifter, men partiet fick inget större gehör från vare sig fackförbunden eller från arbetsgivarna.

Få sjuksköterskor är beredda att byta arbetsgivare enbart för att få upp lönen. Får de skylla sig själva?
– Man kan inte kräva att kvinnor ska flytta på sig så fort statusen sjunker. Förr var läraryrket mansdominerat men så fort kvinnorna var i majoritet sjönk statusen. Det här är oerhört viktiga arbeten så vem ska göra dem? Drivkraften är sällan att bli rik, säger Gudrun Schyman.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida