Livsfarliga defibrillatorer stoppades i Skånes ambulanser

Livsfarliga defibrillatorer stoppades i Skånes ambulanser
Vårdförbundet stoppade livsfarlig användning av defibrillatorer i Skånes ambulanser. Foto: Jonas Nordin

Vårdförbundet stoppade all användning av den nya defibrillatorn i Skånes ambulanser i två dagar. Används den felaktigt kan personalen i värsta fall dö.

Om defibrillatorn används felaktigt kan personalen få strömmen i sig. Trots det krävde Region Skåne att ambulanspersonalen skulle använda defibrillatorerna i bilarna. Då grep Vårdförbundet in och gjorde ett så kallat skyddsstopp.

Stoppet gjordes i onsdags med hänvisning till arbetsmiljölagen (kapitel 6, paragraf 7), men är i dag hävt efter att huvudskyddsombuden har träffat Arbetsmiljöverket.

Stora problem tidigare

Som Vårdfokus tidigare har berättat har personalen haft stora problem med den nya bärbara kombinationsutrustningen för EKG-övervakning och hjärtstart, Life Pak 15, som har upphandlats av Region Skåne.

Sedan tidigare är det känt att defibrillatorn inte går att använda monterad inne i ambulansbilarna utan risk för att personalen själva får ström i sig. Det händer om personalen lutar sig över patienten och kommer i kontakt med metallbåren samtidigt som defibrillatorn aktiveras.

Överenskommelsen bröts 

En överenskommelse har därför funnits mellan arbetsgivarna (privatägda Sirius Humanus och Falck Ambulans) att den gamla defibrillatorn ska användas när återupplivningen sker inne i själva bilen.

Men när en av de gamla defibrillatorerna i onsdags gick sönder hävdade Region Skåne enligt Vårdförbundet att personalen trots allt var tvungen att använda den nya defibrillatorn. Dessutom förklarade regionen att den inte stod bakom den överenskommelse som hade gjorts mellan fackens huvudskyddsombud och de privata ambulansföretagen.

I det läget slog Vårdförbundet till bromsen och lade skyddstopp på samtliga nya defibillatorer.

Stoppet hävdes under fredagen 

I dag har stoppet dock hävts, sedan Arbetsmiljöverket presenterat en tillfällig lösning som innebär att personalen ska ta loss utrustningen från sin ställning varje gång som den ska användas och sedan omedelbart sätta tillbaka den.

– Det är ingen bra lösning, utrustningen väger tolv kilo och man kan behöva använda den väldigt många gånger under en resa på väg till sjukhuset. Men det minimerar risken för att vi ska få ström i oss, säger Rickard Uppenberg, Vårdförbundets huvudskyddsombud inom Sirius Humanus.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida