Ny skandal med fastbunden man

Nyligen avslöjades att en man på ett boende i Malmö bundits fast på ett olagligt sätt. Nu har ett liknande fall uppdagats i Gävle. Den medicinskt ansvariga sjuksköterskan slog larm.

Mannen på ett av Gävle kommuns särskilda boenden har bundits fast på nätterna för att inte skada sig själv. Det har pågått slentrianmässigt i flera år med hänvisning till att en läkare har förlängt ordinationen gång på gång. Men åtgärden är olaglig och Britt Aspgren, mas, slog larm när hon upptäckte det hela.

– Jag blev chockad. Det är fruktansvärt det som hänt, säger Britt Aspgren, som nu befinner sig på resande fot, till Gävle Dagblad.

Händelsen har nu anmälts enligt Lex Sarah till Socialstyrelsen och vid en presskonferens igår sade Tommy Staaf, tillförordnad förvaltningschef på Omvårdnad Gävle, att alla kommunala boenden ska inventeras. Man ska också utreda hur många i personalen som har känt till att mannen har bundits.

Viktigt med civilkurage

Anna Wielbass, ordförande Vårdförbundet Gävleborg, tycker att det inträffade är tragiskt både för mannen och för personalen.

– Även om man inte har haft civilkuraget att säga ifrån kan jag inte tänka mig att man jobbar i detta och tycker det är okej. Då går man nog hem och känner sig ganska misslyckad, säger hon.

Därför är Anna Wielbass trots allt glad över att det var en sjuksköterska som slog larm.

– Det är ett tecken på att hon står upp för patienterna, och känner det inom sig att så här får det inte gå till. Vi som är legitimerade har faktiskt ett yrkesansvar som vi måste leva upp till.

Hon tycker det är viktigt att Vårdförbundets yrkesgrupper finns med även i kommunsjukvården. Det är också viktigt att fundera över varför sådana här missförhållanden inträffar och vilken omsorg de boende egentligen ska få.

Sedan den 3 september binds mannen inte längre utan har i stället fått ökad tillsyn på nätterna.

Stämningen bland personalen beskrivs som traumatiskt och kommunhälsan har kopplats in.

Liknande händelse i Malmö

För en månad sedan rapporterade Vårdfokus om en man som fick sina armar bakbundna både dag och natt på ett boende i Malmö. Även där hade läkaren ordinerat detta, men Socialstyrelsen konstaterar att åtgärden var olaglig. Tvång får bara användas i nödlägen, inte rutinmässigt. Tvångsåtgärder ska dessutom dokumenteras enligt LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida