Regeringens budget: Ingen satsning på specialistutbildade sjuksköterskor

Nej, någon särskild satsning på specialistutbildningar eller specialistutbildade sjuksköterskor finns inte med i budgeten.

Ett av Vårdförbundets starkaste krav, en satsning på specialistutbildade sjuksköterskor och villkoren för dem som går en sådan utbildning, märks det ingenting av i regeringens budgetförslag.

Visserligen konstaterar regeringen att landstingen har svårt att rekrytera specialistutbildade sjuksköterskor, men redovisar inga förslag för att förbättra tillgången utan hänvisar till behörighetsutredningen, som enligt uppgift kommer att presenteras i morgon onsdag.

Utredning under mandatperioden

Ett löfte om en utredning gavs före valdagen av Kenneth Johansson (C) som ingår i alliansens vårdpolitiska grupp och som också är ordförande i riksdagens socialutskott.?

— Det finns en överenskommelse mellan de fyra partierna i vårdarbetsgruppen om att det här behövs. Det kommer inte att finnas med redan i första årets budget, men det kommer att genomföras under mandatperioden, sade Kenneth Johansson till Vårdfokus.

Att frågan om de ekonomiska villkoren för sjuksköterskor som genomgår specialistutbildning ska lyftas under mandatperioden utlovade i somras Anders Andersson (KD), ordförande i alliansens arbetsgrupp för hälso- och sjukvårdsfrågor, i en debattartikel.  

650 miljoner extra till elevhälsan

Regeringen refererar till rapporter om ökad ohälsa bland skolans elever och anslår därför 650 miljoner kronor under åren 2012-2013 i ett tillfälligt statsbidrag för elevhälsan. En del av dessa pengar ska användas för att utbilda personal.

En del av de pengar som kommer in när man avgiftsbelägger studier för studenter från länder utanför EU kommer att användas till så kallade kvalitetspremier till de lärosäten som får bäst betyg i Högskoleverkets utvärderingar. Premierna ska börja betalas ut 2013 med 100 miljoner kronor. Beloppet ökas sedan till 200 miljoner kronor 2014 och därefter årligen 300 miljoner kronor.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida