Sjuksköterska frias från dataintrång tack vare nödsituation

Sjuksköterskan gick olovligen in i journalen för att rädda livet på en patient. Hovrätten friar från dataintrång eftersom sjuksköterskan trodde att det var en nödsituation.

Sjuksköterskan arbetar inom vuxenpsykiatrin i Skövde. När en utomstående uttryckte oro för en patients liv loggade sjuksköterskan in i journalen för att ta reda på vilken avdelning patienten låg och vilken personal som var berörd. Sedan vidarebefordrades informationen om faran till avdelningen.

Tingsrätten fällde för dataintrång 

I somras erkände sjuksköterskan inloggningarna under rättegången i Skövde tingsrätt men nekade till att det var brottsligt. Tingsrätten godtog dock inte argumentet om att sjuksköterskan uppfattade det som en nödsituation och att det ska väga tyngre än intresset av att obehöriga inte får gå in i journalen. Påföljden blev 80 dagsböter och 15 000 kronor i skadestånd till patienten, rapporterar Skaraborgs Allehanda.

Sjuksköterskan överklagade till hovrätten och i måndags kom domen. Sjuksköterskan frias. Den eniga hovrätten menar att syftet var vällovligt eftersom sjuksköterskan trodde att patientens liv var i fara vilket väger tyngre än integritetskränkningen.

Krävs mycket för att det ska vara okej 

Vårdförbundets jurist Jeanette Lindgren Dahlin har inte haft tillfälle att läsa domen men tycker att utgången är bra. Sjuksköterskan hade uppfattningen att patientens liv var i fara och gick därför in i journalen för att värna liv och hälsa.

– Det är ju patienternas liv och hälsa som förbundet och våra medlemmar värnar om. Om en sådan här situation uppstår igen är det bra att medlemmarna vet att detta i vissa fall kan vara okej, säger hon.

Samtidigt framhåller hon att det är många kriterier som måste vara uppfyllda för att man som sjuksköterska ska gå fri i en liknande situation.

– Därför bör man snabbt tänka efter om det finns något annat alternativ än att gå in i en patientjournal för någon som man inte har omvårdnadsansvaret för, säger hon.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida