Socialstyrelsen kräver att Öjagården slutar låsa in demenssjuka

Socialstyrelsen riktar hård kritik mot Piteå kommun. Inlåsningarna av demenssjuka måste upphöra. ”Det är oacceptabelt”, enligt ett pressmeddelande från myndigheten. Dessutom måste bemanningen nattetid förbättras.

Efter att teveprogrammet Uppdrag granskning avslöjat missförhållanden på kommunala Öjagården gjorde Socialstyrelsen en blixttillsyn. I dag kom resultatet: bilden som gavs i teveprogrammet stämmer. Innan personalen på boendet Viken går för natten låser de lägenhetsdörrarna om de boende för att ingen ska förirra sig in i fel lägenhet. Därför riktar Socialstyrelsen hård kritik mot demensboendet och kräver att inlåsningarna upphör och att bemanningen nattetid förbättras på avdelningen Viken på Öjagården.

Oacceptabla förhållanden

– Viken är inte ett tryggt boende för äldre. Det är oacceptabelt att de demenssjuka lämnas ensamma under stora delar av natten utan möjlighet att kalla på hjälp, säger Socialstyrelsens sektionschef Anne Vaher i ett pressmeddelande.

Socialstyrelsen riktar också kritik mot att vården och bemanningen inte utgår från individernas omsorgsbehov utan från organisatoriska förutsättningar.

– Demenssjuka är en mycket skör och utsatt grupp eftersom de har svårt att föra sin egen talan. Därför är det särskilt viktigt att vården präglas av respekt för individens integritet, och verkligen utgår från individens behov, säger Anne Vaher.

Socialnämnden får också kritik 

Även socialnämnden i Piteå kommun får kritik eftersom man inte har tagit till sig, analyserat och åtgärdat brister inom verksamheten. Detta trots upprepade klagomål från allmänhet, personal och anhöriga om bland annat underbemanning. Senast den 1 december ska socialnämnden redovisa vilka åtgärder som har vidtagits för att komma till rätta med bristerna.

I det senaste numret av Vårdfokus rapporterar vi om bristerna på Öjagården och att Piteå kommun har polisanmälts för olaga frihetsberövande av Demensförbundet. En av dem som riskerar att ställas till svars är den medicinskt ansvariga sjuksköterskan.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida