– Det är under all kritik, så här får det inte vara, säger en av mannens döttrar till Dalarnas Tidningar.

Hon berättar att de uppmärksammade personalen på situationen och bad även äldreboendets läkare att göra något, men inget hände. De testade salvor, tvättade sänglinne och kläder, men inget hjälpte.

Fick blodförgiftning

Den 80-åriga mannen som har multipla sjukdomar har svårt att göra sig förstådd och sitter i rullstol. Under ett halvårs tid led han av svår klåda över hela kroppen, han kliade sig maniskt och fick sår över hela kroppen. Som en följd av det drabbades han under hösten av blodförgiftning och blev skickad till Mora lasarett för vård.

Där såg en sjuksköterska direkt att det såg ut som skabb och så småningom kunde hudspecialister konstatera att det var en korrekt iakttagelse. Efter att rätt behandling sattes in mår mannen efter omständigheterna nu ganska bra.

– Det är bedrövligt att de behandlar svårt sjuka människor på det här sättet. Han var när att dö av blodförgiftningen. Jag hoppas bara att det som har hänt vår pappa gör att man ser över hur de äldre har det här i kommunen för tyvärr har det varit flera andra problem också, säger en av döttrarna till Vårdfokus.se.

Ansvariga lovar bättring
 
Nu har mannens döttrar gjort en anmälan till HSAN, Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd. Och de ansvariga för äldrevården i Rättvik lovar att dra lärdomar av det inträffade.

– Det får absolut inte vara så att en gammal man ligger med skabb i sex månader. Klådan är näst intill olidlig. Nu måste vi lära oss av detta, säger Marie Blomberg som är kommunens medicinskt ansvariga sjuksköterska och verksamhetschef för kommunens hälso- och sjukvård i Rättvik, till Dalarnas Tidning.