Den medicinska direktören, Hans-Göran Hagström, på Södra Älvsborgs sjukhus i Borås är upprörd. Byggföretaget har missat att installera Hepa-filter för att hindra smutsig luft från att nå operationssalar och avdelningar där cancersjuka patienter vårdas. Det skriver Borås tidning i dag.

Missen upptäcktes för en månad sedan när mögelsporer i luften uppmättes på den dagkirurgiska avdelningen. Orsaken stod klar när man senare hittade luftfiltren i en ouppackad kartong på golvet. De har nu installerats och mögelsporerna är borta, men enligt Hans-Göran Hagström kan misstaget redan ha orsakat skada.

Kan leda till lunginflammation

– Mögelsporer kan leda till allvarlig lunginflammation och i värsta fall till döden. Speciellt när det handlar om patienter med nedsatta immunsystem, säger han till Borås tidning.

Nu ska sjukhuset utreda om personal och patienter har drabbats. Även dödsfall ska granskas.

Byggföretaget, Västfastigheter, hänvisar till den mänskliga faktorn.