Som Vårdfokus skrev tidigare i morse kräver Dansk Sygeplejeråds vice ordförande Dorte Steenberg nya maxgränser för nattarbete sedan det internationella cancerforskningsinstitutet IARC under WHO presenterat en ny rapport om nattarbete och cancer.

I P1 Morgen i Danmarks radio hävdar nu Ingrid Parsby vid den danska Arbejdsskadestyrelsen att IARC:s rapport har låtit vänta på sig så länge att den har hunnit bli föråldrad. Därför ska man nu göra en egen undersökning av de nya studier som har tillkommit de senaste åren för att se om det finns anledning att sätta upp bröstcancer efter nattarbete på listan över godkända arbetsskador.

Dorte Steenberg är av en annan åsikt. Hon anser att de än en gång har fått en rapport som visar något man kan kalla ett absolut sannolikt samband mellan nattarbete och bröstcancer.

Hon tycker inte att det är rimligt att de många kvinnor som arbetar på natten ska vänta på fler vetenskapliga rapporter om sambandet innan kraven på ersättning mildras.

I dag är de danska reglerna att man ska ha haft nattarbete i minst 20 år med i genomsnitt minst ett pass i veckan för att bli aktuell för ersättning.