En av tre sjuksköterskor i Danmark arbetar regelbundet obetald övertid

En av tre sjuksköterskor i Danmark arbetar regelbundet obetald övertid
Om sjuksköterskorna är rädda för att mista jobbet skriver de inte upp övertid, visar den danska undersökningen. Arkivbild: Colourbox

Många danska sjuksköterskor arbetar övertid utan att få övertidsersättning. Särskilt många är de i de områden där nedskärningarna inom sjukvården har slagit hårdast.

Det är Dansk sygeplejeråd, DSR, som har låtit göra undersökningen. Den visar att en sjuksköterska av sju jobbar obetald övertid en eller flera gånger i veckan, något fler minst en gång i månaden. Fyra av tio danska sjuksköterskor har någon gång under det senaste året arbetat övertid utan betalning.

Vanligast är det i Region Hovedstaden (Köpenhamn med omnejd) och Region Midtjylland. I Hovedstadsområdet har sjukhusen ett sparbeting på 400 miljoner danska kronor (en halv miljard svenska kronor) för nästa år.

Uppsagda

På flera sjukhus har sjuksköterskor fått gå på grund av den ekonomiska krisen. Också i Region Midtjylland handlar det om sparbeting på tresiffriga miljonbelopp nästa år, berättar Sygeplejersken.

DSR:s förtroendevalda på Køgeg sjukhus strax söder om Köpenhamn berättar att det finns sjuksköterskor på alla avdelningar som inte skriver upp övertid.

Rädsla

– De är rädda för att bli osams med ledningen och i slutändan få sparken. Ledningen har sagt ifrån att vi ska undvika övertidsarbete, och sjuksköterskorna känner sig pressade att visa att vi åstadkommer mer än vi är anställda för, säger hon till Sygeplejersken.

I andra delar av landet är obetald övertid inte alls lika vanligt, visar DSR:s undersökning. I Århus säger till exempel DSR:s förtroendevalda Charlotte Thaarup att det visserligen förekommer obetald övertid men att det inte upplevs som något problem.

– Jag är säker på att många sjuksköterskor har lite obetald övertid men att de utför det av fri vilja. Jag tror att det ligger i våra sjuksköterskegener att dra försorg om patienterna, säger hon.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida