Än så länge fungerar programmet endast i Stockholm, men fler geografiska områden kan komma att inkluderas efterhand, skriver RMT, Riksförbundet för mag- och tarmsjuka, som tillsammans med ett läkemedelsbolag och en tillverkare av toalettpapper har tagit fram programmet.

I en undersökning som genomfördes tidigare i år bland nära 1 000 medlemmar i RMT svarade många att de ofta besväras av magkramper, smärtor och ihållande och återkommande diarréer. Cirka hälften av dem som deltog i undersökningen svarade att det är mycket viktigt att snabbt kunna uppsöka en toalett.

– Toahjälpen är inte bara ett praktiskt verktyg för våra medlemmar. Vi ser den också som ett sätt att minska tabut kring magproblem, säger RMT:s ordförande Karin Jonsson.

Förutom att Toahjälpen visar vägen till närmaste toalett, informerar den också om öppettider, avgifter, handikappanpassning med mera. Så småningom ska programmet även förses med ett lexikon bestående av råd, tips och länkar till information om sjukdomarna.