Förändringen innebar att i stort sett alla inom Region Skåne ska arbeta efter samma regler. Men enligt Malin Tillgren, huvudskyddsombud för Vårdförbundet, är det bara Centralsjukhuset i Kristianstad som har följt uppmaningen. Sedan dess har fack och arbetsgivare suttit i upprepade förhandlingar för att komma fram till en lösning.

– De nya arbetstiderna har skapat en väldig oro i hela sjukhuset och innebär en avsevärd försämring för många, säger Malin Tillgren.

Till exempel innebär den så kallade nattrappan att man måste arbeta 2-3 timmar mer i veckan. Tiden för återhämtning minskar också.

Arbetsgivaren känner inte igen sig

Några har gått till företagshälsovården för att få intyg på att de inte ska jobba natt, men det är svårt att få. Till Kristianstadsbladet säger dock personalchefen Roland Ericson att han inte har fått några sådana signaler. Tvärtom ska sjukskrivningarna ha minskat de senaste åren och nattarbetet vara något som arbetsgivaren tittar särskilt på i sitt arbetsmiljöarbete.

– Det där får stå för dem. Jag har svårt att förstå att problemen skulle komma som en nyhet, säger Malin Tillgren.

Förhandlingar pågår

Vårdförbundet vill ha tillbaka arbetstidsmodeller som är anpassade efter verksamheterna. I dag hade Vårdförbundet sin första förhandling om en ny arbetstidsmodell på akuten. Efter det går man vidare med förhandlingar om iva som har ett i stort sett färdigt förslag.

Vårdfokus har tidigare rapporterat om att personal på sjukhuset Näl i Trollhättan som inte orkar arbeta natt också har skaffat sig läkarintyg.