Många håller inne med kritik av rädsla för repressalier från chefen

Av rädsla för att förlora jobbet, få sämre löneutveckling eller tråkigare arbetsuppgifter är det många som inte vågar slå larm om brister på jobbet. Det visar en pågående studie från Göteborg universitet.

Forskarna P-O Börnfelt och Susanne Fransson, vid institutionen för arbetsvetenskap vid Göteborgs universitet, har undersökt anställdas möjligheter till yttrandefrihet och inflytande i praktiken.

Cheferna lyssnar inte

I en debattartikel i dagens Göteborgsposten skriver forskarna att anställda på 43 av 70 undersökta arbetsplatser inom vård- och utbildningssektorn håller inne med kritik av rädsla för repressalier från chefer. På 13 av de 43 arbetsplatserna riskerar de att förlora sin anställning, få sämre lön, sämre arbetsuppgifter eller är rädda för att utsättas för verbala trakasserier från chefer.

På ytterligare 12 arbetsplatser har de anställda tröttnat på att framföra kritik för att cheferna i alla fall inte lyssnar.

Studien visar också att chefer på nästan 40 procent av arbetsplatserna signalerar att det inte är accepterat för de anställda att meddela sig med media, politiker, föräldrar till elever eller fackförbund.

Hot mot demokratin

Forskarna ser tystnaden som ett hot mot demokratin och skriver att Sverige ligger efter många andra länder när det gäller lagstiftning som underlättar för kritiker. De föreslår en särskild myndighet som skyddar så kallade whistleblowers, eller att någon befintlig myndighet, till exempel Arbetsmiljöverket, får det ansvaret.

Dessbättre har forskarna också hittat arbetsplatser där cheferna välkomnar kritik, och anser att rätten att få uttrycka saklig sådan bidrar till att verksamheten utvecklas och till att de anställda trivs bättre.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida