Det var i förra veckan som landstingsfullmäktige i Norrbotten fastställde de nya och högre arvodena för den politiska ledningen, rapporterar tidningen Norrbottenskuriren. Två landstingsråd, ett från Vänsterpartiet och ett från Miljöpartiet, får 5 000 kronor mer i månaden. Det motsvarar en höjning med tio procent.

Ett annat socialdemokratiskt landstingsråd får en höjning på sex procent.

För de anställda i landstinget är löneökningarna betydligt lägre: mellan 1,6 och 1,9 procent.

– Det är på de nivåerna våra politiker borde ha lagt sig. Det de gör nu är att skicka fel signaler ut i organisationen, säger Vårförbundets ordförande i Norrbotten, Katarina Johansson till Vårdfokus.se.

Hon berättar att flera medlemmar har kritiserat politikernas arvodeshöjningar.

– I samma andetag som politikerna höjer sina arvoden pratar de om att det inte finns några pengar till löneutrymmet. Det rimmar väldigt dåligt. Många medlemmar tycker att det är ”åt skogen”, säger Katarina Johansson.