– Jag känner mig både stolt och hedrad över priset, ser det som ett bevis på att jag och mina medarbetare har gjort ett bra jobb. Extra kul är det naturligtvis att få pris av en patientförening eftersom det då är patienterna som visat att de uppskattar ens arbete, säger Mikael Efthamre.

Sedan ett antal år tillbaka erbjuder S:t Eriks ögonsjukhus och ögonmottagningen i Huddinge att med mobila team göra ögonbottenundersökningarna ute på vårdcentralerna och husläkarmottagningarna i de stadsdelar som ligger utanför Stockholms tullar.

På vårdcentralen tar det max 1,5 timme för en patient med diabetes att få sina ögon undersökta. Ska hon eller han däremot själv ta sig in till sjukhuset kan det ta en hel dag i anspråk.

Mikael Efthamre är ögonsjuksköterska och koordinator för de mobila teamen i Stockholm.  I motiveringen till priset står det att han får priset för att:

”…han hängivet och enträget arbetat för att diabetespatienter ska kunna få sina ögon undersökta på sin egen vårdcentral. Han är dessutom en utomordentligt skicklig sjuksköterska och omtyckt av både sina patienter och sina kolleger i vården.”