Tanken är att hjälpa bland andra svårt deprimerade människor till ett bättre liv.

Metoden kallas Deep Brain Stimulation, DBS, och har redan hjälpt tiotusentals Parkinsonpatienter världen över. En mycket tunn elektrod opereras in i hjärnan och en sladd under huden går till ett batteri vid nyckelbenet som patienten själv kan aktivera genom en magnet, rapporterar Sveriges Televisions Sydnytt.

Sedan de första försöken 2005 har metoden nu testas på ett femtiotal svårt deprimerade världen över.

– Någon patient beskrev hur de fått tillbaka färgerna i livet och att det var första gången de kunde känna känslor på många år, säger Anders Tingström, professor i psykiatri, till Sydnytt.

En lång väg kvar att gå

I Lund görs bara tester på råttor och forskarna försöker ta fram elektroder som är så skonsamma som möjligt mot hjärnvävnaden. Tidigast om fem eller sex år kan metoden börja användas mot depression hos människor i lite större skala.