Storbritanniens sjuksköterskor riskerar inte bara att förlora jobbet (se Vårdfokus.se), de som blir kvar mister också de planerade löneökningarna för nästa år (England, Wales och Skottland) och också för 2012. (England och Wales).

Den nytillträdda brittiska regeringen har lagt ett budgetförslag som slår hårt mot all offentlig verksamhet.

För många av Storbritanniens sjuksköterskor innebär det noll i lönelyft under 2011 och 2012 om de har en årslön på mer än 21 000 pund, vilket motsvarar en månadslön på runt 20 000 kronor, rapporterar Nursing Standard.

Mister 1 000 pund

Lönefrysningen gäller dem som tjänar minst 21 000 pund om året. De som tjänar mindre utlovas en höjning med 250 pund på årsbasis (motsvarar ett par hundralappar i månaden i svensk valuta).

Enligt Nursing Standard handlar det om cirka 1 000 pund om året i utebliven löneökning för de båda åren.

Facken ska kämpa

– Fackförbundens främsta uppgift nu är att säkra att vi är en part i diskussionerna när det gäller att behålla den samordnade lönebildningen i landet, säger Josie Irving, som är chef för RCN:s arbetsmarknadspolitiska avdelning.