Vårdförbundet och övriga fackförbund inom Offentliganställdas förhandlingsråd (OFR) har med arbetsgivarorganisationen SKL, Sveriges kommuner och landsting, och arbetsgivarförbundet Pacta slutit ett så kallat omställningsavtal. Avtalet omfattar över en miljon anställda inom kommuner och landsting och berör dem som blir uppsagda på grund av arbetsbrist.

– Efter flera års förhandlingar är vi äntligen i hamn, säger Christer Romilson, ordförande i Offentliganställdas förhandlingsråd, OFR.

Den kommunala sektorn har som enda sektor på arbetsmarknaden saknat ett avtal om aktivt omställningsarbete.

Åtgärderna i omställningsavtalet ska anpassas till varje individ och kan till exempel innebära samtal, handlingsplan eller utbildning för att förbättra möjligheterna att få ett nytt arbete. De ekonomiska förmånerna innebär bland annat ersättning över taket i a-kassan.

Avtalet träder i kraft den 1 januari 2012.