Besparingarna inom sjukvården i Danmark har tvingat sjuksköterskor på flera ställen till ett val mellan pest och kolera. Antingen måste de kollektivt gå ned i tid eller så blir kollegor uppsagda. Det skriver DSR, Dansk Sygeplejeråd, på sin hemsida.

Det kan tyckas vara en solidarisk gest att kollektivt välja att gå ner i arbetstid för att ingen ska behöva bli uppsagd, men DSR uppmanar sina medlemmar att noga undersöka konsekvenserna innan de fattar ett sådant beslut.

Att gå ner i arbetstid gör nämligen inte bara att lönen minskar, det får också konsekvenser för pension och a-kassa om man ändå blir av med jobbet i slutänden.

Det finns exempel på sjuksköterskor som har gått ner i tid och vid nästa besparingsomgång har de blivit uppsagda – med betydligt mindre i a-kassa. Det kan handla om 3 000 kronor i månaden, enligt DSR.