I senaste numret av Vårdfacket, nr 3 som utkommer i dag, berättar vi om den periodvis kaosartade situationen på sjukhuset i Trollhättan. Akuten och medicinkliniken på Näl har drabbats hårdast av överbeläggningar och underbemanning när verksamheter har flyttats mellan Näl och Uddevalla sjukhus.

Arbetsmiljöverket och Socialstyrelsen agerar

Nyligen krävde Arbetsmiljöverket in en handlingsplan kring medicinkliniken på Näl från arbetsgivaren i Trollhättan. Nu agerar även Socialstyrelsen genom att öppna ett så kallat tillsynsärende kring Näl-akuten.

– Det innebär att myndigheten följer verksamheten väldigt nära, begär in uppgifter och ställer krav på arbetsgivaren, säger byrådirektör Elisabeth Dannberg.

Den exakta innebörden är inte klar ännu och just nu filar Socialstyrelsens jurister på formuleringarna.

Parallellt kommer Arbetsmiljöverket och Socialstyrelsen att jobba tillsammans för att få bukt med det generella problemet med överbeläggningar på sjukhuset.