Förra året polisanmäldes mer än 4 000 våldtäkter mot personer över 15 år, men mörkertalet bedöms vara betydligt högre. Av de polisanmälda ärendena ledde bara 15 procent till åtal. 

– Vår namninsamling och våra krav ska ses som en markering av allvaret i situationen. Att tusentals människor utsätts för grova brott utan att samhället förmår utreda, åtala och lagföra mer än en bråkdel är helt enkelt inte acceptabelt, säger Lena Lennerhed, ordförande i RFSU som är en av de nio organisationerna bakom namninsamlingen.

Vill se handlingsplan

De uppmanar nu regeringen att anta en särskild handlingsplan för att förebygga och bekämpa våldtäkter och annat sexuellt tvång. De vill också att det inrättas en oberoende granskningskommission som systematiskt samlar in information om alla nedlagda utredningar och alla fall där beslut tagits om att inte väcka åtal.

Ett ökat stöd till brottsoffren med fler särskilda mottagningar våldtagna och långsiktigt professionellt stöd och rehabilitering för alla drabbade står också på kavlistan.