Vårdförbundet tar strid för sparkade sjuksköterskor

Vårdförbundet tar strid för sparkade sjuksköterskor
Sjuksköterskorna byggde upp ett eget läkemedelsförråd av hänsyn till patienterna, hävdar Elinor Allevik. Foto: Colourbox.

Vårdförbundet vill ogiltigförklara uppsägningen av två sjuksköterskor som byggde upp ett förråd av narkotikaklassade läkemedel.— Vi fick ta straffet för den dåliga arbetsledningen, säger Elinor Allevik, en av sjuksköterskorna.

Hon är en av de två sjuksköterskorna inom äldreomsorgen i Landskrona kommun som har avskedats efter att stora mängder narkotikaklassade läkemedel från avlidna patienter hittades på deras arbetsrum.

Till Vårdfacket säger Elinor Allevik att de är medvetna om att de har gjort fel, men att det handlade om att snabbt hjälpa svårt sjuka patienter som led av smärta och ångest. Att få tag på läkemedel på rätt sätt kunde annars ta flera dagar.

– Vi hade 100 procent humanitära skäl. Det kändes fruktansvärt att först lova patienten att göra allt för en bra vård, sedan svika dem, säger Elinor Allevik.

”Förekommer i alla kommuner”

Hon menar att det finns ett strukturellt problem med läkemedelshanteringen inom vården som försätter personalen i svåra situationer.

– Den spontana kommentaren från omgivningen efter att det här hände var ”så där har vi gjort allihop”. Visst kan man få fram en ordination och ett recept eller skicka in patienten till sjukhuset. Men allt tar tid och den tiden har man inte, säger hon.

Ingen respons från ledningen

Elinor Allevik säger att hon flera gånger har försökt ta upp problemet med läkemedelshanteringen med arbetsgivaren, men att det inte har lett någon vart.

– De har bara ryckt på axlarna och tyckt att vi kan skicka in patienten om vi inte har någon medicin. Men det är fruktansvärt oetiskt, då faller konceptet med palliativ vård, säger hon.

Tvisteförhandling ska inledas

Vårdförbundet har tagit strid för sjuksköterskorna. Olivia Wahlby, förbundsombudsman på Vårdförbundet Skåne, anser att det inte finns någon rättslig grund för avsked.

– Avsked är den mest ingripande åtgärden. Det finns andra vägar att gå, säger hon.

Tvistförhandlingar ska inledas den här veckan. Men även om facket vinner vill Elinor Allevik inte ha tillbaka sitt gamla jobb. I stället hoppas hon på en ekonomisk uppgörelse.

– Jag har inget förtroende för ledningen på mitt förra jobb. Jag tycker att de har burit sig fruktansvärt illa mot oss. Jag vill jobba någonstans där man har en dialog och blir lyssnad på, säger hon.

Ingen engångsföreteelse

Till Helsingborgs Dagblad säger arbetsgivaren att sjuksköterskornas läkemedelslager var olagligt och att det inte handlade om en engångsföreteelse. Dessutom var lagret mycket stort.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida