Höjda chefslöner upprör i Skåne

Höjda chefslöner upprör i Skåne
Pia Arndorff, ordförande i Vårdförbundet Skåne.

När sjukvården i Skåne slogs samman fick toppcheferna lönelyft på 20 procent. Det här sticker i ögonen på dem som arbetar inom vården, säger Pia Arndorff, ordförande för Vårdförbundet i Skåne.

Antalet chefer bantades när sjukhusen i Malmö och Lund slogs ihop till Skånes universitetssjukhus, men de som blev kvar med nya ansvarsområden fick istället en rejäl löneförhöjning. Det skriver Sydsvenskan.

Löneförhöjning med 62 procent

Biträdande chefen på Sus i Malmö, Thomas Ekström fick en löneförhöjning med 62 procent och tjänar i dag 90 000 kronor i månaden. Enligt ledningen har han fått större ansvar och den nya lönen sägs ligga i nivå med motsvarande tjänster på andra sjukhus.

– Om det finns chefer som ligger för lågt får de väl behandla dem som alla andra, det vill säga lägga upp en långsiktig plan för hur de ska komma i rätt nivå, säger Pia Arndorff och pekar på att det finns chefer som har fått större lönelyft än vad en sjuksköterska tjänar totalt i månaden.

Dålig ekonomi

Sjukhusdirektören Bent Christensen, som sätter de övriga chefslönerna, har själv 17 000 kronor mer i månaden. Sammanlagt 21 chefer i ledningen för det nya universitetssjukhuset i Skåne fick löneförhöjningar på i genomsnitt 20,9 procent. Samtidigt räknar Region Skåne med ett underskott på minst en halv miljard kronor och budskapet till de anställda är att det är dåliga tider.

– Självklart ska vi ha konkurrenskraftiga löner för våra chefer, men ledningen måste också tänka på vad de skickar för signaler till alla anställda. Vi får hela tiden höra att alla måste ta sitt ansvar och vara sparsamma, men det gäller tydligen inte de här cheferna, säger Pia Arndorff.

Kritik från politikerna

Flera av de politiska företrädarna har också reagerat på de höga lönelyften, eftersom man från politiskt håll har signalerat återhållsamhet när det gäller lönerna. Gilbert Tribo (FP) anser att lönehöjningarna är orimliga och Vilmer Andersson (V) säger att det blir en fråga i valrörelsen. Uno Aldegren (S) anser att det strider mot fullmäktiges beslut.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida