Många sjukvårdspartier i landstingsvalen

Många sjukvårdspartier i landstingsvalen
Snart är det dags att rösta även till landstingen där många sjukvårdspartier är aktiva. Foto: Colourbox

Landstingsvalen domineras inte helt och hållet av de traditionella partierna. Åtta sjukvårdspartier har i dag plats i landstingsfullmäktige runt om i landet och ytterligare ett har bildats i Blekinge inför årets val. Gemensamt för alla är missnöje med de etablerade partierna och starkt engagemang i enskilda sakfrågor.

– Det är mycket vi är missnöjda med när det gäller landstingspolitiken i Blekinge, säger det nya Sjukvårdspartiets talesman Jonny Olsson.

Partiet tycker att ekonomin har hanterats dåligt och vill bland annat se en bättre ekonomistyrning, minskade kostnader för administration och färre politiker som ska ha arvoden. De har krav på återställande av flera olika verksamheter på sjukhuset i Karlshamn, som tidigare har dragits in av den sittande majoriteten i landstinget.

– Sjukhuset i Karlshamn avlövas bit för bit och det vill vi sätta stopp för. Folk här är förbannade över det som händer, säger Jonny Olsson.

Framgång i förra valet

En liknande situation gjorde att Vrinnevilistan bildades i Östergötland inför förra valet. Viktigaste frågan var att behålla akuten på Vrinnevisjukhuset i Norrköping. Den frågan tyckte väljarna uppenbarligen också var viktig för partiet hade stor framgång i valet 2006. Vrinnevilistan fick hela 12 mandat i landstingsfullmäktige och ett eget landstingsråd när de bildade en styrande koalition tillsammans med de borgerliga partierna.

Inför höstens val har en av partiets främsta företrädare gått över till Socialdemokraterna och de enskilda sakfrågorna är inte lika brännande längre, men partiet ställer upp i ytterligare ett val för att som man säger ”vi vill bevaka att det vi åstadkommit inte raseras”.

Vill stoppa planer på storregion

Norrbottens sjukvårdsparti är med sina 13 mandat det största av sjukvårdspartierna och har funnits ända sedan 1994. Då ville man framför allt stoppa planerna på att lägga ned sjukhuset i Boden och flytta det till Luleå. Trots stora framgångar, partiet fick 25 procent i valet 1994, lyckades de inte stoppa det nya sjukhuset i Sunderbyn. Partiet säger sig vara blockpolitiskt obundet och verka för sakfrågor och den allra viktigaste frågan i årets valrörelse är att stoppa alla eventuella planer på att bilda en storregion tillsammans med Västerbotten och Västernorrland.

Inte samma framgång i storstadsregioner

I storstadsregionerna har sjukvårdspartierna inte varit lika framgångsrika. Trots att de finns i Stockholm och Skåne, så har de inte några mandat i landstingsfullmäktige där.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida