Mobbad på grund av indragen legitimation

Hur länge är uppgifter om en indragen sjuksköterskelegitimation offentliga? En kvinna i Värmland har fått sitt liv förstört sedan informationen spritts på hennes nuvarande arbetsplats.

Kvinnan arbetar som undersköterska inom äldreomsorgen sedan sju år tillbaka, ett arbete som inte kräver legitimation. Men en kollega till henne har fått ut information från Socialstyrelsen om att kvinnan fick sin sjuksköterskelegitimation indragen i början på 1990-talet och spritt ut uppgifterna på arbetsplatsen.

Kvinnan har nu gjort en anmälan till Justitieombudsmannen, JO, och frågar om det verkligen är rimligt att Socialstyrelsen får lämna ut uppgifter så lång tid efteråt.

Känns som en livstidsdom

”Jag har blivit samtalsämnet på arbetsplatsen och ingen vill arbeta med mig. Detta sprids nu på Facebook och jag ser ingen möjlighet att återgå till arbetet”, skriver kvinnan i sin anmälan till JO. Hon säger också att hennes chef har uttryckt att hon inte är välkommen tillbaka, även om det inte finns några lagliga möjligheter att avskeda henne.

Den värmländska kvinnan är nu sjukskriven för depression och skriver till JO att det inträffade har förstört hennes liv och att det känns som en livstidsdom.

Sekretessprövning hos Socialstyrelsen

Helena Scarabin är jurist på Socialstyrelsen och säger att det finns ingen tidsbegränsning för hur länge uppgifterna finns i registren, utan det följer personen hela livet. Däremot tror hon ändå inte att uppgifterna har lämnats ut av Socialstyrelsen, utan troligare av HSAN.

– Uppgifter om indragen legitimation är inte automatiskt offentliga hos oss, utan vi gör en sekretessprövning om någon begär ut sådan information. Jag kan tänka mig att vi lämnar ut det om till exempel en presumtiv arbetsgivare skulle begära det, men det är inget som allmänheten kan få ut, säger Helena Scarabin.

Det är HSAN (Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd) som återkallar legitimationen och de besluten har ingen sekretess. Det kan därför vara möjligt att uppgifterna kommer därifrån.

JO kommer nu att utreda frågan närmare.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida