På Örebro universitetssjukhus är det inget nytt fenomen. När Sahra Strandberg, som själv är sjuksköterska på sjukhuset, födde barn för drygt två år sedan fick hon en folder där hon upplystes om vart tvättsäckarna för sängkläder och handdukar fanns.

– Det stod också att man skulle plocka undan efter sig på BB och slänga skräp. Generellt sett är det okej men som nybliven förälder har man ett helt annat fokus och vill helst bara få åka hem, säger hon.

Som Vårdfokus tidigare har rapporterat får nyblivna föräldrar rycka in som ställföreträdande undersköterskor och städa efter sig på Sundsvalls sjukhus av besparingsskäl. Efter en omorganisation försvann hälften av undersköterskorna samtidigt som det periodvis är brist även på barnmorskor.

Inga besparingsskäl

Men i Örebro handlar det inte om besparingar, säger chefbarnmorska Agneta Ramnerö, utan om att BB inte ska bli en hittegodscentral.

– Det är inte sällan som vi hittar till exempel barnkläder i sängarna. Och vi skulle kunna öppna en affär med enbart bortglömda mobilladdare. Då är det bra om föräldrarna har tömt sängen själva, säger hon.

Agneta Ramnerö tillstår dock att det så klart underlättar för personalen om föräldrarna fyller tvättsäckarna men poängterar att det är frivilligt att städa.

– De flesta är friska och starka och papporna bor här för en ganska billig summa.

---------------------------------------------------------------------------------------------- 

EFTERLYSNING!
Får patienterna städa på din arbetsplats också?
Finns det fler uppgifter som patienterna får ta över när personalen slimmas och inte hinner med?
Skriv en kommentar i kommentarsfältet här under.