Rekordmånga patienter på akuterna – men mindre personal

Rekordmånga patienter på akuterna – men mindre personal
Det har varit rekordmånga besök på flera akutmottagningar i sommar. Foto: Colourbox

Akutmottagningen på Nyköpings lasarett har högst patienttryck under sommaren, samtidigt som personalstyrkan dras ned. Flera akutmottagningar har rapporterat om rekordmånga besök och långa väntetider.

– Fortsätter ökningen av antalet patienter måste vi ha fler sjuksköterskor och doktorer. Vi är också trångbodda och har för små lokaler, säger chefen för akutmottagningen i Nyköping, Ing-Mari Borg till Södermanlands nyheter.

Antalet besök på akutmottagningen i Nyköping har ökat för varje sommar. I juni och juli i år var det 100 fler besök jämfört med året innan och 242 fler besök jämfört med 2008. En förklaring kan vara att befolkningen har blivit äldre. Dessutom ökar antalet invånare i regionen och sommartid blir det ännu fler.

Att det högsta patienttrycket sammanfaller med minskad personalstyrka på grund av semestrar är naturligtvis en olycklig kombination.

– I sommar går det ihop sig, men det är inte mer. Nu är personalen tröttkörd, säger Ing-Mari Borg.

Vårdförbundets ordförande i Södermanland, Ulla Jordán, tycker att det är sorgligt att den personal som arbetar under sommaren ska bli helt slutkörd och menar att vården egentligen kräver samma personalstyrka året runt.

– Jag hoppas att man drar lärdom av de här erfarenheterna och inte lägger sig på så här låg bemanning nästa sommar, säger Ulla Jordán.

Flera akutsjukhus runt om i landet har rapporterat om extra hög belastning i sommar, bland andra Näl-sjukhuset i Trollhättan, Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg, Länssjukhuset i Kalmar och Södersjukhuset i Stockholm.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida