Rusning till gratis rökavvänjning

Rusning till gratis rökavvänjning
För tredje gången erbjuds Vårdförbundets medlemmar en tobaks-slutar-vecka på internat. Foto: Colourbox

Det blev succé för erbjudandet till Vårdförbundets rökare och snusare att få hjälp mot sitt beroende under en vecka på Gotland.

Platserna tog snabbt slut till veckointernatet på ett pensionat söder om Visby i början av september.

– Vi hade nästan 30 anmälningar till arton platser men sedan blev det en del avhopp när några sjuksköterskor inte fick ledigt från arbetet. Nu är det förmodligen fullt, men det kan vara någon mer som inte kommer att få ledigt, berättar Mona Ringbjer i Riksföreningen sjuksköterskor mot tobak.

Det är tredje gången som riksföreningen anordnar internat för Vårdförbundsmedlemmar som vill bli tobaksfria. Första gången var på 90-talet, andra för två år sedan.

 – Båda gångerna tidigare har resultaten varit jättebra. För två år sedan slutade alla och det höll i sig vid uppföljningen ett år senare, säger Mona Ringbjer.

För fyra år sedan gjorde Vårdförbundet en undersökning om medlemmarnas tobaksvanor. Då var sju procent rökare och fem snusare. Nu betalar förbundet kost och logi under deltagarnas vecka på Gotland medan Sjuksköterskor mot tobak ställer upp med professionella tobaksavvänjningsledare.

Resan till och från pensionat Fridhem strax söder om Visby får deltagarna betala själva.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida