Åtgärdsprogram på bb i Uppsala ska rädda personalens hälsa

Brist på barnmorskor och en sammanslagning av två avdelningar mitt i sommaren ledde till kaos på Akademiska sjukhusets bb. Nu har Vårdförbundet fått igenom en åtgärdslista och ledningen har börjat lyssna på personalen.

Vårdfokus har tidigare berättat om bristen på barnmorskor på Akademiska sjukhuset i Uppsala under sommaren. Verksamhetschefen på kvinnokliniken sa då att situationen var problematisk, och konstaterade att det helt enkelt fanns för få barnmorskor. Från flera håll i landet rapporterades om samma svårigheter.

För att klara det akuta problemet valde man att slå ihop två bb-avdelningar.

– Det var två avdelningar med olika rutiner och olika patientgrupper som slogs ihop precis innan sommarsemestrarna började – vilket var fel tidpunkt, säger Maj Wineström, Vårdförbundets huvudskyddsombud på Akademiska sjukhuset.

Begärde en åtgärdsplan

Hon reagerade mot den pressade arbetssituationen och under ett möte med arbetsgivaren i mitten av september begärde Vårdförbundet in en redovisning av hur problemen skulle lösas.

– Jag efterlyste svar på hur det var ställt med bland annat sjukskrivning, beordrad tjänstgöring, allmän övertid och antalet incidenter, säger Maj Wineström.

Det som bekymrade henne var det höga antalet incidenter – även om de inte var så allvarliga att de ledde till lex Maria-anmälningar – och den höga sjukfrånvaron.

Nu har ledningen för verksamheten vidtagit åtgärder. Den har lovat att inte öppna en avdelning med ytterligare tio vårdplatser innan bemanningsfrågan är löst.

Dessutom ska gemensamma rutiner vid olika situationer tas fram, företagshälsovården ska göra skyddsronder och en schemagrupp ska titta över bemanningen. Annonseringar efter fler barnmorskor pågår också.

Risk för sjukskrivningar

– Personalen på bb är trött efter sommaren och görs ingenting finns stor risk för långtidssjukskrivningar. Med den här åtgärdslistan har ledningen åtminstone visat att de är beredda att göra något, säger Maj Wineström.

Bo Sultan, verksamhetschef för kvinnokliniken, säger att de är på god väg att rädda situationen – både för personal och för patienter.

– Det punktprogram vi håller på att införa är fullständigt nödvändigt. Nu börjar personalen få struktur på sin arbetsvardag och vi ser att attityderna håller på att vända.

Vårdförbundet följer händelseutvecklingen på bb, och kommer att kräva en bättre planering inför nästa sommar.

– För att det ska vara möjligt att rekrytera specialiserad personal krävs betald specialistutbildning och en lön som motsvarar det ansvar de har, säger Maj Wineström.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida