Hur ska det fackliga arbetet förnyas? Det har diskuterats på SKTF:s förbundsmöte som har pågått i tre dagar. I kommunaltjänstemännens fackförbund är en majoritet av medlemmarna kvinnor och en minoritet är under 35 år.

Tre beslut togs för att locka unga akademiker till förbundet:

  • Tre av tio styrelseledamöter bör vara yngre än 35 år.
  • Inga fackliga företrädare ska arbeta fackligt på heltid i framtiden
  • Processen för att hitta ett bättre namn än SKTF, Sveriges kommunaltjänstemannaförbund, har inletts.

– Vi har många medlemmar och förtroendevalda som är på väg mot pensionsåldern och det är livsnödvändigt för oss att underlätta för unga nyanställda att bli medlemmar och förtroendevalda, säger Eva Nordmark, ordförande i förbundet.

Ett nytt namn tror hon kan bli en viktig signal och symbol i förändringsprocessen