Nej, Sveriges första medicinska möte om zebrafiskforskning är inte så nördigt som det kan låta. Zebrafisken är faktiskt ett av de populäraste försöksdjuren när det gäller att förstå hur sjukdomar som Alzhemier, Parkinson, blodcancer och olika njursjukdomar utvecklas hos människor. Den kan också hjälpa oss att förstå sådant som dygnsrytm, stress och sömnstörningar.

Lägger genomskinliga ägg

– Det beror på att zebrafisken lägger ägg som är helt genomskinliga och därför kan vi se hur ynglet utvecklas steg för steg och det tar bara 24 timmar. Vi kan till exempel se vilka gener som är viktiga när nervsystem, blodkärl och olika organ utvecklas och studera vad som händer om vi ändrar olika gener.

Det berättar Henrik Zetterberg, docent och överläkare på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet som är värd för mötet.

Forskarna har intresserat sig för zebrafisken i närmare 30 år, men de senaste tio åren har forskningen på den lilla randiga fisken vuxit mycket. Några av de frågor som kommer att diskuteras på det kommande mötet är:

• Hur kan zebrafiskar användas för att lära oss mer om minnesfunktioner och Alzheimers sjukdom?
• Hur bildas kärl i zebrafisken och kan det säga oss något om åderförkalkning hos människor?
• Hur regleras zebrafiskens dygnsrytm och hur kan den påverkas?
• Har den kunskapen relevans för sömnstörningar och stress hos människor?

Henrik Zetterberg säger att zebrafiskforskningen har bidragit till ökad kunskap inom många områden.

– Men om jag ska framhålla något särskilt är det att vi tack vare zebrafisken vet mer om vilka gener som är viktiga och vad som går fel när blodcancer uppstår.