Vårdförbundet anmäler Karolinska i Huddinge till Arbetsmiljöverket

Vårdförbundet anmäler Karolinska i Huddinge till Arbetsmiljöverket
Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.

Arbetsmiljön på akuten vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge har varit tuff under flera år. Ett stort antal pass är ständigt obemannade och gör att anställda måste arbeta extrapass. Nu har Vårdförbundet fått nog och gör en anmälan till Arbetsmiljöverket.

– Det svar vi har fått från arbetsgivaren innebär att de verkar nöjda med den nuvarande situationen och det finns inga planer på att vidta några åtgärder. Vi upplever det som nonchalant och därför vill vi att Arbetsmiljöverket går in och granskar arbetssituationen på akuten.

Det säger Liv Andersson styrelseledamot i Vårdförbundets sektion Karolinska Huddinge.

Arbetar enligt poängmodell

På akutmottagningen finns inga fasta scheman utan personalen arbetar enligt en poängmodell där man själv får boka in sig på de pass man kan jobba. När alla har skrivit upp sig och fyllt sin arbetskvot finns det fortfarande ett stort antal obemannade pass. Den senaste tioveckorsperioden fanns det till exempel 57 nattpass som saknade sjuksköterskor.

Arbetsgivaren löser det med att be de anställda att gå in och arbeta dubbelpass och extrapass.

– Det är varken bra för den enskildes hälsa, för arbetsmiljön eller för patientsäkerheten, säger Liv Andersson.

Extrapassen är frivilliga

I sitt svar skriver arbetsgivarens representanter att patientsäkerheten på avdelningen är god. Man framhåller också att oplanerad akut korttidsfrånvaro har kunnat lösas utan att man har behövt beordra medarbetare att arbeta och att extrapassen således har skett frivilligt.

– Men det här handlar inte om den akuta, oplanerade korttidsfrånvaron, utan vi vänder oss mot att det redan från början i schemat finns så många obemannade arbetspass. Dessutom kan man diskutera hur frivilligt det är, medarbetarna är väldigt lojala och ställer alltid upp när de blir tillfrågade om att ta extrapass och det gör man för kollegornas och patienternas skull, säger Liv Andersson.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida