– Det rör sig inte bara om somaliska kvinnor utan också om andra befolkningsgrupper som inte äter typisk svensk mat. Även män som inte har täckande klädsel har D-vitaminbrist, säger Hjördis Fohrman, läkare på vårdcentralen, till Dagens Nyheter.

D-vitamin finns i livsmedel som fet fisk och D-vitaminberikade mjölkprodukter, men framför allt bildas D-vitamin i huden av solljus. Mörkhyade personer har svårare att ta upp solljuset och om de dessutom inte äter sill eller lax riskerar de att få D-vitaminbrist i det solfattiga Sverige.

Vårdcentralen har skrivit om problemet till Livsmedelsverket, Socialstyrelsen och Folkhälsoinstitutet – men inte fått något svar.

– Vi vill ha konkreta förslag på vilka doser D-vitamin som vi kan ge. Dagens svenska rekommendationer är väldigt luddiga, säger Hjördis Fohrman till DN.

Trots att Livsmedelsverket är medvetet om problemet är det oklart om eller när det kommer nya riktlinjer. Verket uppger att de vill invänta fler studier innan de tar fram nya kostråd och rekommendationer.