Hjärnan vässas av rikt informationsflöde

Hjärnan vässas av rikt informationsflöde
Torkel Klingberg tror att man i framtiden kommer att använda datorspel för att hjälpa personer med nedsatt arbetsminne. Arkivbild: Colourbox

Är det stressigt på jobbet? För mycket att ta in? Lugn, enligt professor Torkel Klingberg vid Karolinska institutet i Stockholm kan det vässa din hjärna till att bli ännu smartare — så länge inte stressen blir långvarig.

23 december 2011

Torkel Klingberg, professor i kognitiv neurovetenskap vid Karolinska institutet i Stockholm, har skrivit böckerna Den översvämmade hjärnan och nu senast Den lärande hjärnan.

Där argumenterar han för att ständig input utifrån gjort oss smartare genom generationerna. Dagens 18-åringar är faktiskt smartare – eller, för att var korrekt, har ett bättre arbetsminne – än sina jämnåriga för hundra år sedan. Bakom utvecklingen ligger de allt större kraven på simultanförmåga. För precis som en muskel som tränas och blir starkare blir även hjärnan det.

–?Hjärnan är formbar, på gott och ont. Du kan träna dig till vissa effekter och de kan bestå förvånansvärt länge, säger Torkel Klingberg till Sydsvenskan.

Däremot ska inte hjärnans uthållighet och förmåga att växa överdrivas. Långvarig stress kan försämra arbetsminnet.

–?Det är inte informationen i sig som är skadlig. Kan du uträtta mycket på en gång och trivas så är det bara bra, men negativa förväntningar och kronisk stress stör de kognitiva funktionerna, säger han.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida