Det mest uppmärksammade förslaget kommer från Scott Walker, republikansk guvernör i Wisconsin som är en stat med långa fackliga traditioner. Här har tusentals demonstranter tagit över och barrikaderat kongressbyggnaden. Protester pågår även i Ohio och Indiana.

I Wisconsin vill Walkers krympa pensioner och sjukförsäkringar för offentliganställda och minska fackens förhandlingsrätt. Syftet är att spara 137 miljoner dollar före slutet av juni, vilket är nödvändigt för att få delstatens budget i balans.

Liknande sparförslag är på gång i flera delstater eftersom USA:s statsbudget håller på att sina. Men demonstranterna ser sparåtgärderna som en direkt attack mot fackförbunden.

Hot om massuppsägningar

– Vi är beredda på strid. Republikanerna är ute efter att krossa våra fackförbund, säger Richard Collins, en av demonstranterna i Wisconsin till Sveriges Radio.

Walker hotar i sin tur med massuppsägningar av statsanställda. 1 500 människor kan förlora jobbet inom bara några veckor. På längre sikt kan det handla om uppsägningar av 6 000 statsanställda om inte budgeten kommer i balans, rapporterars i nyheterna från amerikanska CNN.