– Jag ville hjälpa honom. Han var som en patient för mig och inte som min son, säger kvinnan till Smålandsposten och lägger till att sonen fått ”mycket, mycket dålig information”.

Bakgrunden är enligt kvinnan att sonen bett henne om hjälp med att tyda anteckningarna i hans patientjournal. Men i stället för att gå via hans vårdgivare loggade hon själv in i systemet och läste journalen – flera gånger.

Sjuksköterskan har förklarat de återkommande inloggningarna med att hon förberedde en egenremiss och förnekar därför brott.

Vårdrelation saknas

– Hon har ingen vårdrelation till patienten och då har hon ingen rätt att gå in i journalen. Det är inte okej även om det gäller hennes son, inte ens om han gett sitt godkännande. Han skulle ha vänt sig till sin vårdcentral om han ville ha hjälp, säger Jeanette Kjellberg, personaldirektör vid Landstinget Kronoberg.

Det verkar hända stup i kvarten att folk loggar in i journaler utan lov. Vad är det som händer?

Gammal kultur

– Vi jobbar mycket med att informera om detta. Men det handlar om en kultur där det funnits möjlighet att titta på journaler och där man inte tänkt på folks integritet, att någon drabbas. Men jag tror inte att någon gör det av ondo, säger Jeanette Kjellberg.

I åtalet mot sjuksköterskan ingår även misstänkta intrång i en annan journal, men inte heller i det fallet anser den åtalade att hon har begått något brott.