Det ekonomiska överskottet i Skånes primärvård blev 59 miljoner kronor för 2010. Det kommer personalen att märka när de får sin marslön. Då ska 5,2 av miljonerna fördelas ut till personalen vid nästan hälften av Skånes vårdcentraler, de 42 som står för överskottet.

Det blir mellan 500 och upp till 6 000 kronor extra i lönekuvertet i bonus, säger chefen för primärvården i Skåne, Benny Ståhlberg, till TV4.

Lön bättre än bonus

Men Vårdförbundets ordförande i Skåne, Pia Arndorff , tycker inte att det är någon bra idé. Hon anser att personalen självklart ska få del av de pengar som finns, men inte som bonus.

– Med ett bonussystem riskerar man att belöna den som springer fortast, utan hänsyn till patientsäkerhet och arbetsmiljö.

I stället borde arbetsgivaren använda sig av det system som finns, anser hon.

– Arbetsgivaren har möjlighet att belöna de individer som verkligen satsar på verksamhetsutveckling. Då kan man använda pengarna i lönesystemet för god arbetsmiljö och god patientsäkerhet. Vi vänder oss emot att vi inte har fått vara med och samverka kring om man ska ha bonussystem eller inte, och vad som i så fall ska belönas, säger Pia Arndorff.