– Storartat! Det känns skönt att det är över. Jag hoppas att ingen annan drabbas av någon liknande, säger hon när Vårdfokus ringer för att höra hur hon reagerar på beskedet.

Det var sent i går eftermiddag som Vårdförbundet och landstinget i Värmland kom överens. Anna Burman får tillbaka 5 341 kronor av de nära 8 000 kronor som landstinget drog från hennes lön för endast två vab-dagar i februari 2009.

Det stora avdraget berodde på det kvotberäkningssystem som används på neonatalavdelningen på Centralsjukhuset i Karlstad, där Anna Burman jobbar.

Men enligt Vårdförbundets uträkningar motsvarade summan en månadslön på 80 000 kronor.

Orimligt men korrekt

I två år försökte Vårdförbundet hjälpa Anna Burman att få tillbaka en del av pengarna.  Sedan gav man upp. Då hade alla inblandade tjänstemän och chefer medgett att det stora avdraget var orimligt, samtidigt som de höll fast vid att det var korrekt.

När Vårdfokus i januari hörde av sig till personalchefen Gunnar Blomquist höll han med om det orimliga i avdraget. Men han hävdade samtidigt att det var viktigt att hålla på principerna.

Backade efter uppmärksamhet

Efter att Vårdfokus skrev om ärendet uppmärksammades historien i lokalmedierna. Plötsligt backade landstinget och kallade Vårdförbundet till  förhandling. Den genomfördes i går eftermiddag.

– Vi kom överens om att avdraget skulle vara 1 277 kronor per dag. Resten av pengarna får Anna Burman tillbaka genom en extra utbetalning, säger Gunnar Persson, förtroendevald styrelseledamot på Vårdförbundet i Värmland och den som skötte förhandlingarna.